Binnen het MKB worden veel website-trajecten gestart zonder grondig nagedacht te hebben over de gewenste functies op dit moment (het Functioneel Ontwerp), laat staan voor de toekomst!
Vertraging in webdesign projecten
Het ontbreken van een Functioneel Ontwerp leidt vaak tot tussentijdse wijzigingen, die vaak vertraging in de planning opleveren en meerwerk en dus extra (onnodige) kosten. Vaak kosten deze wijzigingen namelijk achteraf veel meer tijd en energie dan wanneer dergelijke functionaliteiten vooraf in kaart waren gebracht.
De voordelen van een Functioneel Ontwerp
Het opstellen van een Functioneel Ontwerp kost tijd en dus ook geld, de vraag die veel kleinere organisaties zichzelf stellen is of de kosten van het Functioneel Ontwerp opwegen tegen de voordelen ervan. De voordelen van een Functioneel Ontwerp zijn:
- een nauwkeurige planning;
- minder / geen vertraging;
- geen onverwachte kosten.
Welke vragen moeten worden beantwoord?
Om tot een goed Functioneel Ontwerp te komen dient iedere organisatie zich minimaal de volgende vragen te stellen:
- welke functionaliteiten komen er op de website (bv formulier, portfolio, nieuwsarchief);
- hoe wordt de informatie op de website geplaatst;
- hoe wordt de informatie op de website getoond (denk hierbij aan een grafisch ontwerp, templates etc.).
Leg het vast!
Leg het Functioneel Ontwerp vast en gebruik het als basis voor een offerte. Ik hoor veel MKB’ers nu al zeggen “ik ga toch niet betalen voordat er gebouwd wordt!” ….., starten zonder een Functioneel Ontwerp levert echter vaak vertraging en miscommunicatie op en nog erger vaak extra kosten. Een bijkomend voordeel van een Functioneel Ontwerp is dat u als organisatie gedwongen wordt (nogmaals) goed over uw website na te denken en dat u daarbij ook direct de hulp van een ervaren webdesigner krijgt.